Energetyczne ciastka śniadaniowe z daktylami

Bawi mnie i sprawia ogromnie dużo radości, gdy co jakiś czas zaproponuję dzieciom do do szkolnej śniadaniówki coś nowego, pysznego i pełnego zdrowia. A gdyby tak zamienić furę ziaren, płatków, owoców i żadnego cukru, miodu i dosładzaczy zamienić w pyszne i słodkie ciastka? No jasne, że im nie powiem, że nic słodzącego nie ma w składzie. Cała trójka będzie chrupać rumiane, złociste, energetyczne ciastka śniadaniowe z daktylami i nawet do głowy im nie przyjdzie, że to samo zdrowe! 


Czego ostatnio słuchacie? Bo u mnie nastał Czas Milesa. Wracam do starych płyt i zupełnie nowych wydań. Pałeczki perkusji i porywająca trąbka Milesa Davisa to dźwięki, które napełniają energią. Dobrą energią na nowy dzień, na lepsze popołudnie, na wyśmienity wieczór. Potem wystarczy odłączyć wszystkie ekrany na 2 godziny przed snem i zanurzyć się w książce i muzyce. Posłuchajcie  "Miles Ahead" ze ścieżki dźwiękowej biograficznego filmu o Milesie Davisie, na który czekam od jakiegoś czasu. Film miał premierę w USA 1 kwietnia 2016 roku, ale kiedy u nas będzie nie mam pojęcia. Póki co, ukazała się ścieżka dźwiękowa, przepyszna!




Mimo, iż  najnowsza piramida żywieniowa opracowana na początku 2016 przez IŻiŻ  roku silnie podkreśla, iż pieczywo i zboża już nie są jej podstawą (na pierwszym miejscu dla dorosłego człowieka są warzywa, owoce i ruch), to jednak wskazania dla dzieci, dla młodych rosnących organizmów pozostają niezmienione. Oczywiście ograniczenie cukru i soli, jednak zdrowa dawka węglowodanów pochodzących ze zbóż jest dzieciakom potrzebna i to bardzo. Cóż bowiem doda im lepszej energii w porze drugiego śniadania niż zdrowy energetyczny baton albo pyszne ciastko zbożowe upieczone przez mamę?


Beata Pawlikowska, "Szczęśliwe garnki EXTRA", wyd Edipresse Książki

Przepis na pyszne i super zdrowe ciastka zbożowe z daktylami znalazłam w najnowszej książce Beaty Pawlikowskiej "Szczęśliwe garnki extra". Autorka jest podróżniczką, a przy tym weganką, która niemal zupełnie zrezygnowała z surowych roślin i jada w zasadzie wyłącznie gorące potrawy nie zawierające mięsa, jajek i nabiału, które stara się gotować wg pięciu przemian. To jest bardzo odległa mi filozofia jedzenia i gotowania, a jednak w dużej mierze pociągająca, ja po prostu lubię, małymi krokami odkrywać wszystkie smaki.

Książka zawiera ponad 180 przepisów na cztery pory roku, ze szczególnym akcentem na dania świąteczne oraz ciastka i chleb. Wszystkie składniki w książce są odmierzane na sztuki, garści, szklanki i łyżki. W mojej "kuchni z wagą" to niezwykłe podejście, pewnie bliższe pierwotnemu gotowaniu gdzieś w bardzo prostych kuchniach i kulturach, które odkrywała autorka. Beata Pawlikowska w swojej kuchni używa niewiele soli i póki co nie znalazłam w przepisie cukru, co bardzo mi się podoba. Energetyczne ciastka z daktylami, w książce nazwane "egipskimi ciastkami daktylowymi" są proste i szybkie do zrobienia nawet przez młodego kuchcika, który potrafi posługiwać się nożem i łyżką.





Energetyczne ciastka z daktylami mają w składzie wyłącznie naturalne, proste składniki i trzy przyprawy dodające energii - kurkumę, kardamon i cynamon. Są chrupiące z zewnątrz i ciut ciągnące w środku, niezbyt słodkie, ale bardzo smaczne. Naturalnej słodyczy nadają im banan, jabłko i daktyle, które obok płatków i pestek są świetnym źródłem porannej energii.

Energetyczne ciastka śniadaniowe z daktylami

proporcje na ok 24 ciastka

220g miąższu dojrzałego banana (2 szt)
110g jabłka (ok 1/2 sporego owocu)
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki kardamonu
1 łyżeczka kurkumy
70g płatków owsianych
40g płatków jaglanych
20g sezamu
30g pestek słonecznika
30g pestek dyni
70g migdałów
130g dużych soczystych daktyli Medjoul bez pestek (ok 7 szt)

Rozgrzej piekarnik do 180°C i przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Rozgnieć banany tłuczkiem do ziemniaków, dodaj jabłko starte na grubej tarce wraz ze skórką, wmieszaj wszystkie przyprawy, płatki i pestki, a także posiekane z grubsza migdały i daktyle pokrojone w kostkę. Wymieszaj wszystkie składniki, aż powstanie spójna, dość klejąca masa.
Do formowania ciastek użyj małej łyżki do porcjowania lodów lub 2 łyżek stołowych (ok 30g masy). Jako, że ciastka nie rosną i nie zmieniają kształtu, wykładaj je na blasze jedynie z niewielkimi odstępami formując w finalny kształt. Spłaszcz każde ciastko do ok 1 cm. Piecz ok 30 minut. Jeśli pieczesz na 2 blachach, w połowie pieczenia zamień blachy miejscami. Ciastka są pyszną przekąską do szkoły, na drugie śniadanie i po treningu dla sportowca. 

8 komentarzy:

  1. No nie powiem... bardzo zacne ciacha. Próbuje ograniczyć cukier w diecie, ale przyznam, że jest to niekiedy jest to mega trudne... w takich chwilach posiadanie takich, pozbawionych białego cukru ciastek jest ekstra!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam wczoraj, bardzo prosty przepis, przygotowanie trwa ok 15 minut + 30 minut pieczenia. Są bardzo smaczne, słodkie - mocno wyczuwa się tu smak banana (przebiegła mi w głowie myśl, żeby może dodać trochę miodu, ale na szczęście tego nie zrobiłam :) ) . Moje wyszły zwarte, nie rozlatują się, ale są miękkie, nie chrupią - czy takie mają być?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. świetnie! bardzo się cieszę :) mogę są dość chrupkie na zewnątrz i miękkie w środku, piekłam z samym termoobiegiem. Chrupkość zależy od czasu pieczenia i grubości ciasteczek :)

      Usuń
    2. A to stąd ta miękkość. Piekłam góra dół bez termoobiegu i same ciasteczka są dość grube (z podanej porcji składników wyszło mi ich 15). Następnym razem będę piekła tak jak Ty. Mój pierwszoklasista zajada się nimi w szkole, dumny z siebie, że sam zrobił :) Ja przepadam za Twoimi batonami energetycznymi - dzięki nim udało mi się odejść od podjadania słodyczy w pracy - wystarczy jeden batonik i chęć sięgnięcia po cukierka czy czekolady znika.

      Usuń
    3. Moje są dużo mniejsze: 24szt z tych proporcji, to i strukturę mają inną :)
      ale ciesze się, ze smakują, a batony się spodobały . Na zdrowie!

      Usuń
  3. Przyznam, że ciastka mnie urzekły. Jestem na diecie bezcukrowej i bezglutenowej i wcale nie jest łatwo zrobic dobre słodycze i takimi ograniczeniami. Ciasteczka sa soczyste i słodkie mimo, ze dałam polowe porcji daktyli. Świetna przekąska do szkoły jak rowniez ciastko do kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A co to za bardzo daktyle są, jakieś specjalne, gdzie można je dostać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To taka odmiana daktyli, można kupić online np. na najlepszedaktyle.pl

      Usuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...