Jesienne smoothie kawowo-dyniowe

Piekę ostatnio duży dyni, żeby nie robić "pustych przebiegów" piekarnika, zawsze są to większe ilości, które zamieniam w mus, a przez kolejne dni zaklinam dynię w najróżniejsze smaki i struktury. Oprócz dyniowych zup, boskiego risotto dyniowego z orzechami, czy ukochanej granoli dyniowej bez cukru, w chłodniejsze dni podaję na śniadanie szakszukę dyniową, a na deser tartę dyniową,  sernikobrownie z dynią lub cudownie lekki sernik dyniowy. Jeśli jednak lubicie zaczynać dzień od kawy albo fajnego i szybkiego śniadania, zróbcie pyszne jesienne smoothie kawowo-dyniowe. To potężny kop smaku i energii o poranku!



Jest taka piękna, pięęęknaaa meksykańska pieśń o miłości Cucurrucucú Paloma. Zawsze mnie wzrusza, porywa, wprowadza w stan rozdygotania. Tytuł, to onomatopeja tęsknych nawoływań wydawanych przez gołębia karolińskiego, zamieszkującego licznie Amerykę Południową. Znałam tę pieśń w licznych wersjach, które powstały w ciągu ponad 60 lat, gdy napisał ją Tomás Méndez. Szczególnie mocne wrażenie zrobiła na mnie w wykonaniu Caetano Veloso w filmie Pedro Almodovara "Porozmawiaj z nią". Aż tu od kilku tygodni Artur Rojek wyciska łzy z samego środka.    Zamknijcie oczy i posłuchajcie Artur Rojek - Cucurrucucú Paloma...


Kawowo-dyniowe smoothie to kolejny przepis, w którym wykorzystuję moją ukochaną jesienną pumpkin spice - przyprawę dyniową. Zrobiliście juz słoiczek na całą jesień i zimę? Jeśli nie, to koniecznie zróbcie, jest szalenie inspirująca! 

Pumpkin spice dodaję do dyniowej granoli, złocistych owocowych trufli, do kremowej zupy z gruszką, posypuję nią czekoladę na gorąco i doprawiam jesienną latte. Ale świetnie też pasuje do duszonych mięs i oczywiście każdego dania z dynią.



Kawowo-dyniowe smoothie to nic innego jak gorące śniadanie, koktajl, w którym kawę łączysz z dynią i bananem. Jeśli bardzo potrzebujesz czegoś słodkiego, dodaj przed miksowaniem łyżeczkę miodu, ale mi wystarcza naturalna słodycz banana, lubię taką nieco wytrawno-korzenną wersję bez słodkiego. Zróbcie koniecznie, smoothie jest przepyszne!




Gorące, gęste, pachnące korzennymi przyprawami kawowo-dyniowe smoothie do pełnowartościowe śniadanie, które rozgrzewa i uśmiecha już samym widokiem. Dynia, banan, kawa i moja genialna pumpkin spice - przyprawa dyniowa. Koniecznie dajcie znać jak zrobicie!

Jesienne smoothie kawowo-dyniowe

proporcje dla 2 osób

20g siemienia lnianego (w ziarnach lub mielonego)
200g mleka  lub mleka roślinnego
150g pieczonej dyni (lub musu z pieczonej dyni)
100g dojrzałego banana (1 nieduży owoc)
1 łyżeczka pumpkin spice - przyprawy dyniowej
szczypta soli
300g mocnej kawy
opcjonalnie - w łyżeczka miodu lub 1 łyżka syropu z agawy

Zagotuj razem w rondlu siemię, mleko, mus z dyni, pokrojonego na kawałki banana i przyprawę dyniową. Zmiksuj na gładki mus, dodaj szczyptę soli, gorącą zaparzoną kawę (i opcjonalnie miód/syrop z agawy) i ponownie zmiksuj. Pij gorące na pierwsze lub drugie śniadanie. Trzymaj się ciepło i nie bój jesieni!

wersja na Thermomix ukaże się niebawem!

4 komentarze:

  1. Co można dać zamiast kawy? Chodzi mi o taką wersję dla dzieci...bo brzmi pysznie i szybko:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak tylko zobaczyłam ten przepis zaświeciły mi się oczy 😍 Najpierw zrobiłam przyprawę dyniową, bo do tej pory nie miałam okazji i użyłam Inki. Po prostu G E N I A L N E ❤️

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...