Granola wytrawna

Lubię chrupko, pikantnie, z biglem. Na przednówku (tu już za chwilę!), gdy skończy się karnawał, powoli zmieniam smak ze słodkiego na słony. Na śniadanie zamiast omletu i gofrów szakszuka albo jajecznica. A do porannej jajecznicy w środku zakatarzonej zimy najlepiej smakuje chrupiąca, nieco pikantna granola wytrawna. Zróbcie sobie słoik na zaś, by podać do zupy dyniowej, wytrawnego omleta i jeszcze kogoś poczęstować.


Dziś pora na nieco klasyki, chrupiący, drapiący nieco w gardle Dylan, Bob Dylan - lubicie?Posłuchajcie "I Guess I'll Have To Change My Plans"...



Czasem śniadanie musi być najszybsze, najgorętsze, najlepiej zaczynające dzień. Nasza sobotnią tradycją rodzinna są jajka na śniadanie. Jajka w bardzo różnych skupieniach, ale zawsze w wersji wytrawnej - jajecznica, sadzone, w koszulkach, po benedyktyńsku, albo po florencku, jako frittata, w wersji na miękko, w najlepszej sałatce jajecznej, jako pieczony omlet i całkiem zwyczajnie na twardo z majonezem. Dopiero w niedzielę przychodzi czas na wersję słodką - jajka w omlecie z konfiturą, poszarpanym kaiserschmarrn, w naleśnikach, gofrach, czy amerykańskich pancakes

Ale i w tygodniu czasem jajka sa najlepszym daniem śniadaniowym. Byle przyrządzone szybko i bez zbędnego ambarasu. Na takie okazje idealna zimną będzie szakszuka, a przez cały rok jajecznica z wytrawną granolą, czasem z cherry pomidorkami i świeżymi ziołami. Śniadanie idealne na lepszy początek dnia. Koniecznie spróbujcie!


Granola wytrawna pierwszy raz pojawiła się w mojej książce "W słoiku", która ukazała się w kwietniu 2017 roku nakładem Wydawnictwa Publicat. Jeśli zaś posiadacie Thermomix TM5 i korzystacie z platformy z przepisami Cookidoo, tam znajdziecie całą moją kolekcję "Najlepsze granole", a wśród nich także tę granolę wytrawną.





Granola wytrawna to pyszna, chrupiąca alternatywa dla smakoszy, którzy zamiast czekolady chętniej sięgną po śledzia. Granola wytrawna pełna jest pestek, płatków zbożowych, z nutką ostrości. Będzie idealną posypka dla zupy dyniowej, jajecznicy na śniadanie, do sałatki z fasolką szparagowa i pstrągiem albo jako dodatek do wytrawnego omleta z roszponką.

Granola wytrawna

100g płatków owsianych górskich 
100g płatków żytnich 
100g płatków jęczmiennych 
50g pestek słonecznika 
50g pestek dyni 
100g płatków migdałowych 
4 łyżki obłuszczonych nasion konopi 
2 łyżki czarnej gorczycy 
50 g siemienia lnianego 
15 g płatków drożdży dezaktywowanych 
2 łyżki przyprawy cajun (przepis tu)
1 łyżeczka soli 
60 ml oliwy extra virgin 
2 łyżki syropu jabłkowego Rajman lub melasy jabłkowej
100 ml świeżo tłoczonego soku jabłkowego 

Połącz w dużej misce wszystkie suche składniki. Osobno wymieszaj oliwę z sokiem i syropem jabłkowym, dodaj do suchych składników. Rozłóż całość na głębokiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko wymieszaj, by masa zbiła się w grudki. Piecz ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 160°C, dokładnie wymieszaj i piecz kolejne 20 minut mieszając co 10 minut aż granola będzie chrupiąca i złocista. Odstaw blachę do wystudzenia. Gotową granolę przechowuj w szczelnej puszce lub słoju.

Wersja na Thermomix
Rozgrzej piekarnik do 160°C.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i odstaw.
Do naczynia miksującego wlej oliwę, syrop (lub melasę) i sok jabłkowy  podgrzej  -> 3min/60°C / obr 2-3.
Dodaj płatki owsiane, żytnie, jęczmienne, pestki słonecznika i dyni, płatki migdałowe, nasiona konopii oraz czarną gorczycę, siemię lniane, drożdże dezaktywowane, przyprawę cajun i sól, wymieszaj przy pomocy kopystki -> 30s/ obroty WSTECZNE/ obr 3
Zawartość naczynia miksującego rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko wymieszaj, by masa zbiła się w mniejsze grudki i wstaw do rozgrzanego piekarnika, funkcja termoobieg na 15 minut. Po tym czasie wymieszaj granolę kopystką i piecz w uchylonym piekarniku przez ok 20 minut mieszając granolę kopystką co 10 minut. Granola powinna być złocista (ale nie rumiana) i chrupiąca.  
Wyjmij blachę z piekarnika, odstaw do całkowitego wystudzenia, a następnie przesyp do szczelnie zamykanego słoja lub puszki.

2 komentarze:

  1. Pysznie wygląda. Koniecznie muszę spróbować ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie napisane, fajne przepisy, fajnie zrobiona strona, no i te wstawki muzyki - tu musi być fajna kobieta - lubię, lubię 👍💪

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...