Grecki kurczak cytrynowy

Czy to lato, czy zima, zawsze można zjeść trochę słońca, ugotować słoneczne, aromatyczne danie. Coś, co smakuje jak słońce w pigułce? W domu zapachnie cytryną, tymiankiem i rozmarynem - grecki kurczak cytrynowy ze świeżymi ziołami to wyśmienite danie, szczególnie jeśli poszukacie kurczaka z wolnego chowu. 

Piszę tego posta wieczorem, dłubiąc w słonecznych fotach wakacyjnych ofert. W taki paskudny, zimny, mroźny dzień (cóż z tego, że śliczny), najlepsze na zimowo/wiosenną chandrę będzie planowanie wakacji. Włączam dobre dźwięki i zapisuję zakładki... Grecja... Kreta? Kreta!


Od naszych ostatnich wakacji na Krecie minęło 5 lat. Przeglądam zdjęcia z wakacji i nie mogę uwierzyć, że to już tak dawno. Odwiedziliśmy wówczas Gosię i Bartka, którzy byli tuż po sprzedaży swojej ukochanej Cafe Vafe, a na początku układania nowych planów życiowych. Na podwórzu wylegiwał się rudy kocur (a może kotka?), zachody słońca było nieprzyzwoicie kiczowate, a Cafe Vafe właśnie przejęły nowe właścicielki.


Kreta ma w sobie coś magicznego i zakochaliśmy się w niej już od pierwszego, ledwie kilkudniowego pobytu niemal 20 lat temu. Znów chce mi się łazić po pięknej plaży Elafonisi, podglądać stada kudłatych kóz, rozkoszować się grillowanymi ośmiornicami, saganaki z krewetkami i na każdym rogu popijać zimną frappe.


Szukając pomysłu na wakacje na Krecie zajrzałam  oczywiście na stronę Bartka i Gosi, ale zanim ustalimy konkrety wyjazdu, zabieram przepis na greckiego kurczaka cytrynowego, takiego jak podawali w swojej Cafe Vafe. Zasłaniam rolety w oknach, by nie patrzeć na czarno-białe za oknem, w całym domu rozchodzi się aromat cytryn i ziół -  Grecję na talerzu mam już dziś :)


Greckiego kurczaka cytrynowego piekę w garnku rzymskim, dzięki czemu mogę użyć mniej oliwy, a mięso jest niesamowicie soczyste i aromatyczne.

Grecki kurczak cytrynowy


50 ml oliwy
sok z 1 cytryny
50 ml białego wina
gałązki świeżego tymianku
kilka gałązek rozmarynu
sól morska
świeżo mielony pieprz

1 świeży, najlepiej wiejski (lub kilka podudzi)
kilka ziemniaków
kilka łyżek oliwy z oliwek do smażenia
3 organiczne, niewoskowane cytryny
ok 8 ząbków czosnku
gałązki rozmarynu

Wymieszaj w misce składniki marynaty: oliwę, sok z cytryny, wino, gałązki tymianku, sól morską i pieprz. Kurczaka podziel na mniejsze części i zalej marynatą. Odstaw do marynowania na co najmniej 8 godzin (a najlepiej na noc).
Następnego dnia namocz garnek rzymski (dno i pokrywę) w chłodnej wodzie przez ok 30 minut.
Obierz ziemniaki (pozostaw je w całości), zalej je wrzątkiem, dodaj sól i gotuj 10 minut. Odcedź, lekko je przestudź i pokrój na ćwiartki lub połówki, jeśli są niezbyt duże.
Cytryny umyj i pokrój w grube plastry. Jeśli nie masz organicznych cytryn, koniecznie je wyszoruj zmywakiem, potem sparz wrzątkiem.
Wyjmij kurczaka z marynaty i oczyść z ziół. Podsmaż na oliwie do lekkiego zrumienienia na sporym ogniu. Na dnie namoczonego wcześniej garnka rzymskiego ułóż kawałki kurczaka i zalej je marynatą. Wokół mięsa poukładaj ziemniaki. Na wierzchu ułóż grube plastry umytej cytryny, ząbki czosnku w łupinach i gałązki świeżego rozmarynu. Przykryj całość namoczoną wcześniej pokrywą
Wstaw garnek rzymski do zimnego  piekarnika. Nastaw temperaturę na 180°C i piecz ok 1,5 godziny. Po tym czasie zdejmij pokrywę i zapiekaj jeszcze ok 10-15 minut, aż ziemniaki i cytryna ładnie się zrumienią. Od razu podawaj na stół - pycha!

 na deser podaj soczystą tartę cytrynową i kieliszek domowego limoncello lub crema di limonce


12 komentarzy:

  1. OOOOO tak!!! Grecji, Krety, Wysp Kanaryjskich, Bułgarii, lata i ostatecznie niech już będzie ten kurczak...:)

    OdpowiedzUsuń
  2. No, po takim wy...dalaj to zima nie ma wyjścia, musi odejść, hi, hi ... Kurczak boski!

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja nie miałam odwagi. Ale zaraz jej to powiem!
    A kurczaka jutro zrobię. Zamiast rosołu! Tak!

    OdpowiedzUsuń
  4. O kurczę, ale fajne jedzonko! i świetny ten garnek.
    A zima niech już naprawdę spada , mam jej dość.
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie jutro będzie na stole. Gości nim podejmę. A co!

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam serdecznie, aż się łezka w oku kręci. Ten Pan przed kafenionem to p. Panagiotis - właściciel budynku, a ten rudy kocur to Mikio - stały mieszkaniec obejścia. Kurczak cytrynowy wyszedł Ci świetnie, również wypróbowałam ostatnio garnek rzymski do tego celu :).
    Pozdrawiam serdecznie,
    Małgosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A żebyś wiedziała Gosiu, jaka nam się kręci łezka :) ale już czekam na lato, moze na Krecie wypijemy frappe z Wami :))

      Usuń
  7. Ja zabieram się za niego jutro :) Czy w naczyniu żaroodpornym czas pieczenia wynosi tyle samo?

    OdpowiedzUsuń
  8. Mysle, ze ciut krócej. Najlepiej sprawdzić miękkiość mięsa widelcem.

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję :) Już nie mogę się doczekać :)Napiszę jak mi wyszło. Czy sałata z vinegret będzie pasowała do tego dania?
    Pozdrawiam
    Ewelina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sałata jak najbardziej, a jeszcze lepiej horiatiki - sałatka grecka :)

      Usuń
  10. Przepyszne :) Na pewno jeszcze nie raz go będę robiła. Dziękuję za przepis :)
    Ewelina

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...