Szybki makaron ze świeżymi pomidorami

W ciepłe, gorące letnie dni, cudownie jest mieć na podorędziu przepis na szybkie danie, które nie wymaga wielu zabiegów. Kilka tygodni temu, na bardzo inspirującym spotkaniu ludzi zakochanych w fotografii jedzenia, nakarmiono mnie makaronem ze świeżymi pomidorami. To niezwykle lekkie danie, w którym dojrzałe na słońcu, najlepsze pomidory oddają wszystko, co mają w sobie najlepsze.

Całowaliście kiedyś dziewczynę, która smakowała jak pomidory? Posłuchajcie tego urzekającego utworu, historii, która wciąga. Strasznie mnie wzięło ostatnio  "Tomatoes" Shane Koyczana, posłuchajcie...


Kilka lat temu zrezygnowałam zupełnie z jedzenia pomidorów poza sezonem. Wcale nie kuszą mnie późną jesienią, czy zimą. Czekam na lipiec, jeszcze bardziej na sierpień i pomidorowy wrzesień. Na targu nie ograniczam się do kupienia jednej odmiany. Uwielbiam bawole serca, które w tym roku posadziłam w ogródku i już mam kilka pierwszych owoców. Zajadam się ciepłymi od słońca pomidorami malinowymi, które kupuję u pana Stasia na targu. Jego żona zawsze ma dla mnie kilka żółtych pomidorów i koszyczek malutkich cherry. Liczę na to, ze za rok moja uprawa pomidorowa będzie większa niż dwie garście cherry pomidorków z malutkich krzaczków od pani Maryli Rutkowskiej i kilka sztuk bawolich serc.


Kocham świeże, soczyste, pachnące pomidory miłością bezwarunkową. I nawet wskazania medyka, który raczył napomknąć, iż ze względu na moją grupę krwi są one dla mnie niewskazane puszczam mimo. Nie można przecież słuchać głupot! Tak jak nie umiałabym przeżyć bez mleka i jego przetworów, tak nie potrafię zrezygnować z pomidorów. Moja córka zjada pomidory u babci jak jabłka. W całości, po prostu wgryzając się w słodki, miękki miąższ. Sok kapie po brodzie, plami kolejną bluzkę, dziecko jest szczęśliwe. Ja lubię grube plastry pomidorów na pajdzie dobrego chleba z masłem i solą.


Suszę pomidory we wrześniu, przecieram odmianę lima na przeciery, które przyrządzam jako gotowy sos do makaronu i wekuję na zimę kilkadziesiąt słoików. Najdorodniejsze pomidory piekę w tarcie francuskiej z pomidorami, kozim serem i miodem, gotuję wyśmienitą toskańską zupę pomidorową, a w gorące dni lata hiszpańskie gazpacho.

Makaron ze świeżymi pomidorami

Zakochałam się w makaronie podawanym ze świeżymi pomidorami. Doprawiam je czosnkiem, solą, pieprzem i kaparami. Dodaję listki i kwiaty greckiej bazylii, która rośnie mi bujnie w ogrodzie, najlepszej jakości oliwę i pokruszony ser feta. Rozkosz...

250g świeżego makaronu
kilka świeżych dojrzałych pomidorów różnych odmian
kilka ząbków czosnku
sól i pieprz do smaku
garść drobniutkich kaparów
pół pęczka listków bazylii
kilka łyżek najlepszej oliwy z oliwek jaką masz

Pomidory sparz, obierz ze skórki i usuń pestki, a potem pokrój w kostkę. Dodaj do nich listki bazylii, kapary, starty na tarce czosnek. Dopraw do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem i oliwą z oliwek. Na końcu wkrusz fetę i wymieszaj. Wymieszaj z gorącym odcedzonym makaronem i od razu podawaj. Pucha!

3 komentarze:

  1. prezentuje się mega apetycznie! wspaniałe zdjęcia, aż mi zapachniało :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A jakiej grupie krwi nie dedykuje się pomidorów? Bardzo ciekawam?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...